Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.01.2013 09:24 - Враждата на Сатана срещу Бога
Автор: casadi Категория: Други   
Прочетен: 3151 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image


Божият закон под въпрос


    Великата борба между доброто и злото е една от основните теми в Свещеното писание. Зад всяка история, биография, притча или фигура се усеща една бушуваща борба между доброто и злото, между Бог и Сатана. Рядко истинската причина за тази борба е представена в пряк текст. Това обаче не е пропуск на авторите на Писанието. Целта е да се накара изследователя на Библията да бъде още по-задълбочен и внимателен при събирането на парченцата на тази зашеметяваща картина, за да могат измеренията на борбата да му станат по-ясни. Въпросът е прекалено важен. Затова целият ум и воля трябва да бъдат отдадени, за да се усети поне малко динамиката и напрежението в тази борба – борба, в която е заложена вечната участ на всички ни! И никак не е учудващо, че именно тя е една от най-първо появяващите се теми в Библията.

Ако отворим най-старата от всички библейски книги – книгата Йов – още в самото й начало ще открием една много напрегната среща между Бог и Сатана:

“А един ден като дойдоха Божиите синове да се представят пред Господа, между тях дойде и Сатана. И Господ рече на Сатана: От где идеш? А Сатана в отговор на Господа рече: От обикаляне земята и от ходене насам натам по нея” (Йов 1:6, 7).

Тук ни се представят първите реплики на някакъв разговор между Бог и Сатана. В едно определено време водачите на цивилизациите и световете, които Господ е създал, се събират при Него. И тогава се появява един неканен гост от Земята. Всъщност една друга личност на име Адам трябвало да се появи от земята, но него го няма. Вместо него се появява Сатана. Понеже това е нередно, той получава още в самото начало въпроса на Бога: “От къде идваш?” С други думи: “Знаеш ли, по какъв път всъщност си тръгнал; коя е основата, от която си тръгнал? Знаеш ли изобщо какво правиш?”

Сатана обаче отговаря: “От обикаляне на земята и от ходене насам-натам по нея.” Като че ли иска да каже: “Господи, аз съм свободен. Тези роби се събират пред теб в един определен ден, защото са слепи за тиранията Ти. Аз обаче съм свободен! Мога да правя, каквото си искам; да ходя, където си искам, защото аз съм си господар на себе си! Аз съм сво-бо-ден!”

Сигурно другите присъстващи наострили уши: “Свободен ли каза? Свободен? Че ние не сме ли? Какво иска да каже?”

Изглежда, че нещото, по което Бог и Сатана не могат да се разберат и което ги разделя един от друг, бива изведено на преден план. Налице са достатъчно предпоставки да се получи интересна дискусия. Свидетели на този спор са всички високопоставени същества във Вселената:

“После Господ рече на Сатана: Обърнал ли си внимание на слугата Ми Йов, че няма подобен нему на земята, човек непорочен и правдив, който се бои от Бога и се отдалечава от злото?” (ст. 8).

Това са думите, с които Господ се аргументира в спора и по тях можем да се ориентираме, за какво всъщност спорят Бог и Сатана. Бог твърди, че Йов, един земен човек, е непорочен и праведен – бои се от Бога и се отдалечава от злото. Явно спорът между Бог и Сатана е свързан с това, което Йов е демонстрирал в живота си. Това ще рече, че ако разберем, що за личност е бил Йов, ще ни стане ясно и за какво са спорили Бог и Сатана.

Не е толкова трудно да се разбере, какво означава някой да се отдалечава от злото. Йов е бил човек, който ден след ден е водил такъв начин на живот, че злото и лошите неща се превръщали във все по-непривични за него – той се отдалечавал от злото, то оставало някъде далеч зад него.

Възможно е обаче някой да има проблем с другата характеристика на патриарха Йов – той се боял от Бога. Тъй като сме същества особено потърпевши от наличието на страх в живота ни, някой може да направи не особено приятна връзка между страха и Бога. Затова ще оставим самата Библия да ни го обясни:

“Нека чуем краят на цялото слово: Бой се от Бога и пази заповедите Му, понеже това е всичко за човека” (Екл. 12:13).

Ето какво означава според Библията да се боиш от Бога – да спазваш заповедите Му, да спазваш Неговия закон. Да се боиш от Бога е еквивалент на водене на един живот на страхопочитание към Него изразен в послушание на волята Му – Бог е върховният авторитет в живота ти и ти в страхопочитание и благоговение се покоряваш на волята Му и признаваш върховенството Му.

Така аргументацията на Бога в този спор със Сатана става по-ясна, а от тук научаваме и темата на самия спор. Щом като Бог твърди, че има на земята един човек, който може да спазва Неговия закон, значи спорът Му със Сатана трябва да е: Може ли да се спазва Божият закон от творенията или не може?

За да сме сигурни, че сме на прав път, нека да оставим и Сатана да даде своите аргументи:

“А Сатана в отговор на Господа рече: Дали без причина се бои Йов от Бога? Не си ли обградил от всякъде него и дома му и всичко що има? Благословил си делата на ръцете му и имота му се е умножил на земята” (Йов 1:9, 10).

Сатана не остава длъжен и предава друга версия, един друг поглед на послушанието на Йов. Той твърди, че Йов е само формално праведен; че спазва закона външно; прави така да изглежда, че го спазва, за да получава Божиите благословения, но всъщност не го спазва истински, от сърце.

Сам Сатана потвърждава ангажираността си в този спор и какъв точно е той. Сега вече можем да сме напълно сигурни. Въпросът, по който Бог и Сатана са спорели, наистина бил този: “Може ли да се спазва Божият закон от творенията или не може?”

Бог твърди, че това е възможно и като аргумент посочва едно по принцип подвластно на греха същество – човекът Йов. Сатана обаче твърди, че законът не може да се спазва, а тези, които се опитват да го правят, са просто лицемери, които го правят заради благословенията и спасението в края. Такива пазители Сатана обвинява във формално спазване – едно външно спазване на закона, защото неговата същност е непостижима за творенията.

Така започва най-старата книга на Библията. Тя ни въвежда във Великата борба, която се води между силите на небето и силите на пъкъла. Всички сме въвлечени в нея и ако има нещо, което се нуждаем да знаем, то това е причината за нея. Тя е свързана с Божия закон. Бог твърди, че законът Му е нещо добро за Вселената и може да се спазва. Дори едно грешно същество имащо Божията подкрепа може да отразява принципите на този свят закон в живота си.


1 Йоаново 5:3 защото това е любов към Бога: да пазим Неговите заповеди; а заповедите Му не са тежки.


Псалми 119:93 Довека няма да забравя Твоите заповеди,
защото чрез тях си ме съживил.



Псалми 119:98 Твоите заповеди ме правят по-мъдър от неприятелите ми,
защото те са винаги с мене.




източник: http://nikidimov.com/articles/article_012/



Тагове:   Бог,   сатана,   закон,   Йов,


Гласувай:
7



1. mariniki - приветствам те, че пишеш за това...
12.01.2013 20:14
защото това е любов към Бога: да пазим Неговите заповеди;
а заповедите Му не са тежки.... ако повече хора го знаят
и спазват... светът ще е много по-красив и добър...

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: casadi
Категория: Други
Прочетен: 76286
Постинги: 29
Коментари: 75
Гласове: 116
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031